Przedszkole nr 352 w Warszawie

Przedszkole nr 352 w Warszawie

Jadłospis

             
                         JADŁOSPIS od 14.01 do 18.01
 
      ŚNIADANIE
OBIAD
PODWIECZOREK
 
   PONIEDZIAŁEK
Płatki kukurydziane  20g na mleku 200ml, pieczywo mieszane 60g, masło 10g, szynka 12,5g, pomidor 30g, ser żółty 15g, sałata 5g, herbata 200ml.
Zupa z zielonych warzyw 250ml, udziec wołowy 70g w sosie chrznowym 20g, kasza bulgur 40g, buraczki na ciepło 80g,  kompot owocowy 200ml.
Chałka, 50g, masło10g, miód 20g, jabłko 80g, herbata z cytryną 200ml.
ALERGENY:
1, 3, 7
1, 7, 9
1,7, 3, 11
 
 
 
        WTOREK
Kawa zbożowa 5g na mleku 200ml, pieczywo mieszane 55g masło 10g, wędlina 12,5g, ogórek zielony 25g, papryka 30g, herbata 200ml.
Barszcz biały 250ml, ,  placek 100g po węgiersku z mięsem 60g, warzywami 30g , ogórek kwaszony 70g, kompot owocowy 200ml.
Bułka 50g, masło 10g, pasztet domowy 50g, mandarynka 80g herbata miętowa 200ml.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          
ALERGENY:
1, 3, 7
1, 3,7, 9
1, 7,3
 
 
 
        ŚRODA
Kasza manna 20g, na mleku 200ml, pieczywo mieszane60g, masło,10g, filet z indyka 12,5g, ogórek kwaszony 20g, pasta z jaj ze szczypiorkiem 30g, herbata 200ml.
Zupa kalafiorowa 250ml, kotlet mielony 70g, surówka z marchewki i chrzanu 80g, ziemniaki z koperkiem 150g, kompot owocowy 200ml.
Drożdżówka 60g, kisiel owocowy 200ml, banan 100g.
ALERGENY:
1, 3, 7.
1, 3, 7, 9
1 ,7, 10
 
 
 CZWARTEK
Kakao5g  na mleku 200ml, pieczywo mieszane 50g, masło 10g, wędlina 12,5g, papryka 30g, serek biały z rzodkiewką i szczypiorkiem 30g, herbata 200ml.
Zupa koperkowa250ml, filet z kurczaka 60g w sosie musztardowo- miodowym 20g, ryż 40g, surówka z kapusty, marchewk8i i jabłka 80g, kompot truskawkowy 200ml.   
Paluch otrębowy 50g, szynka 25g, masło 10g. Kiwi 90g
ALERGENY:
1, 3, 4 ,7.
1 ,9, 7, 3
1 ,3, 8
   
 
        PIĄTEK
Płatki ryżowe 20g na mleku 200ml, pieczywo mieszane 50g, masło 10g, schab pieczony 25g, ogórek kwaszony 20g, sałata 5g, herbata 200ml.
Kapuśniak  250ml, kotleciki z ryby 80g, ziemniaki z koperkiem 150g, warzywa po grecku 70g, kompot owocowy 200ml.
Paluch maślany 50g, serek waniliowy 120g, napój malinowy 200ml. Winogrona 80g.
ALERGENY:
1, 3, 7.
1, 3, 7, 9
1,3, 7

 

                                     

 

  
                       
 
                                            ORGANIZACJA ŻYWIENIA W ROKU SZKOLNYM 2018/2019
ŚNIADANIE
                    8.30
                 9.00
 
 V, IX, XI, XII
 (STOŁÓWKA)
I, II, III, XIII
 (W SALI ZAJĘĆ)
 
 
                  IV, VI, VII, VIII, X
          (STOŁÓWKA)
 
    OBIAD
 12.00
 13.00
 I, II, III, XIII
 (W SALI ZAJĘĆ)
 IV, VI, VII, VIII, X
 (STOŁÓWKA)
 V, IX, XI, XII   (STOŁÓWKA)
 
 PODWIECZOREK
14.30
  15.00
  I, II, III, XIII (W SALI ZAJĘĆ)
  IV, VI, VII, VIII, X
         (STOŁÓWKA)
  V, IX, XI, XII
 (STOŁÓWKA)
 

 

 

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.  

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem  alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności  występują  kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.Informacje o alergenach 

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

 

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

 

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

 

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

 

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

 

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

 

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

 

7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

 

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

 

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

 

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

 

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

 

12. Dwutlenek siarki

 

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

 

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

 

 Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:

 

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

 

 Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

 

Zasady żywienia dzieci w Przedszkolu nr 352
DRODZY RODZICE, OPIEKUNOWIE,
 Interesuje Was: Kto przygotowuje i kontroluje jadłospis?
Za  żywienie dziecka w Przedszkolu Nr 352  odpowiedzialna jest Intendent – Pani Ewa, która zajmuje się prawidłowym komponowaniem posiłków dla dzieci. Jadłospisy układa zgodnie z zaleceniami dietetyków. O ich przestrzeganie w  przedszkolach i szkołach dba Państwowa Inspekcja Sanitarna  (sanepid), która przeprowadza kontrole oceniające m.in. przedszkolne i szkolne jadłospisy. Pani Ewa bierze udział w projekcie WIEM CO JEM zorganizowanym dla dzieci przedszkola i szkoły. ŻYWIMY DZIECI PRZEDSZKOLA NR 352 ORAZ UCZNIÓW SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 318.
 Jadłospis sprawdza dyrektor Przedszkola nr 352  do każdego 20 dnia miesiąca poprzedzającego miesiąc korzystania z posiłków. Intendent przedstawia jadłospisy na cały miesiąc.
Jadłospis wywieszamy na stołówce, , w holu głównym przedszkola i na stronie internetowej przedszkola, przekazujemy szkole, bo tam wyliczamy inną gramaturę. Dodatkowo do jadłospisu zamieszczamy alergeny i numery alergenów. Jadłospisy dietetyczne ustala z rodzicem Intendent indywidualnie, tak aby rodzic nie bał się, że nasz wychowanek nic nie zje.
Zastanawiacie się: Jaka jest kaloryczność i wartość posiłków w przedszkolu  
Intendent dba o kaloryczność posiłków, a sanepid ocenia wartość energetyczną obiadowej porcji. Według zalecanych norm całodzienna wartość energetyczna powinna wynosić ok. 1200-1700 kcal i choć wartość ta może się wydawać zbyt duża, trzeba pamiętać, że dziecko nie jest zmuszane, a jedynie zachęcane do zjedzenia całego posiłku.
Sanepid sprawdza również, czy dziecko otrzymuje odpowiednią ilość składników odżywczych (m.in. białka, witamin i składników mineralnych). Jeśli zauważy jakiekolwiek nieprawidłowości, wydaje przedszkolu  odpowiednie zalecenia.
Pytacie często: Czy dzieci mogą przynosić do przedszkola jedzenie z domu? Co w sytuacji, gdy dziecko ma dietę?
Na okres przedszkolny przypada  dość trudny czas, w którym u dzieci pojawia się tendencja do neofobii, tj. brak zainteresowania nowymi produktami i niechęć do ich próbowania i jedzenia. Jeżeli więc w pierwszym okresie życia rodzic lub opiekun nie wykorzystał odpowiednio tego czasu, w kolejnych latach wprowadzanie zdrowych nawyków żywieniowych może okazać się bardzo trudne, dlatego ułatwcie nam zadanie. Przedszkole bierze odpowiedzialność za zbiorowe żywienie. Dzieci nie powinny przynosić własnych posiłków ze względu na stosowanie regularności posiłków, względów HACCAP- u oraz zazdrości kolegów chętnych spożyć to co ktoś przyniesie. Jest nas ponad 325 w przedszkolu. Nie damy rady sporządzić próbek i zastosować się do wymagań żywieniowych. Nasz Intendent pomoże Wam w ustalaniu diety jeśli Wasza pociecha ma wskazania do zastosowania indywidualnej diety (pamiętajcie o złożeniu WNIOSKU do dyrektora – w pliku do pobrania)
Zasady żywienia w przedszkolu
To podstawowe zasady komponowania przedszkolnego jadłospisu:
  • Każdego dnia w diecie dziecka muszą znajdować się produkty z 5 grup tj.: produkty zbożowe; mleko i produkty mleczne; mięso, drób, wysoko gatunkowe wędliny, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych; warzywa i owoce; tłuszcze.
  • W przedszkolnych posiłkach przeważać muszą pokarmy zmuszające cały aparat mowy do wysiłku (np. do nagryzania, rozdrabniania i przeżuwania), aby uniknąć kłopotów z wymową, a co za tym idzie z komunikacją interspołeczną i osiągnięciem gotowości do czytania.
  • Przedszkolne menu uwzględnia bieżącą porę roku i wykorzystuje owoce i warzywa sezonowe. Zimą częściej stosujemy po mrożonki, ale też sięgamy po owoce dostępne na rynku (np. z giełdy warzyw i owoców),
  • Organizujemy również szwedzki stół – dzieci same komponują śniadania.
Według danych Światowej Organizacji Zdrowia zalecenia ilościowe dotyczące spożycia warzyw i owoców spełnia jedynie 15 proc. dzieci. Polska zajmuje przedostatnie miejsce wśród krajów unijnych pod względem ilości warzyw i owoców przypadających na jednego mieszkańca. Zalecane spożycie tych produktów przez dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 500 g dziennie (bez ziemniaków), z czego warzywa powinny stanowić większą część. W praktyce oznacza to, że warzywa i owoce powinny znaleźć się w każdym posiłku w ciągu dnia.
Promujemy picie wody jako napoju naturalnego i niezawierającego kalorii (w każdej sali jest dostępna).
To jest ważne, wierzymy w Was
 Największe znaczenie w kształtowaniu zachowań żywieniowych malucha mają rodzice i rodzina. Odbywa się to bezpośrednio – poprzez podawanie dziecku określonych potraw, a także pośrednio – poprzez kształtowanie postawy wobec jedzenia. Wpływ na wybór rodziców ma z kolei ich wiedza żywieniowa. Istotne jest dawanie dobrego przykładu. Jeżeli rodzic sam nie lubi warzyw i nigdy nie je ich do obiadu, raczej nie powinien się dziwić, że jego pociecha zachowuje się w ten sam sposób. Dziecko obserwuje nas dorosłych i naśladuje. Istotnym czynnikiem jest ponadto wspólne spożywanie posiłków. Badania dowodzą, że dzieci jadające obiady z całą rodziną spożywały średnio więcej warzyw, owoców, błonnika i mikroelementów, a mniej żywności smażonej i słodzonych napojów. Przekazywanie prawidłowych nawyków żywieniowych może odbywać się także dzięki zaangażowaniu dziecka w przygotowywanie posiłków i ich planowanie. Nawet najmłodsze dzieci mogą wykonywać proste czynności w kuchni, takie jak mieszanie, dodawanie, ścieranie miękkich produktów na tarce czy miksowanie. Pokazanie maluchom, że jedzenie czy jego przygotowywanie może być dobrą zabawą, będzie stanowiło kolejny element w ich edukacji żywieniowej.
 
Dyrektor Przedszkola nr 352